Departamentul pentru Armamente Centenarul Primului Război Mondial

Comunicate


Comunicat 6 din 2019-09-20

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId5104216f27

Reuniunea bianuală a Comitetului Director al Organizației pentru Știință și Tehnologie din NATO, la București

Reprezentanți din 35 de state membre și partenere NATO au participat, în perioada 17-20 septembrie, la Reuniunea bianuală a Comitetului Director al Organizației pentru Știință și Tehnologie (STO) din NATO, ce a avut loc la Palatul Parlamentului și Cercul Militar Național din București.

„Forța alianței noastre se bazează pe libertatea oamenilor și pe fundamente democratice puternice, atribute ce se impun a fi păstrate și consolidate. Pentru a face față cu succes amenințărilor hibride și neconvenționale, avem mare nevoie de progrese tehnologice semnificative”, a declarat secretarul de stat pentru armamente, Nicolae Nasta, în deschiderea reuniunii.

Pe parcursul reuniunii, organizată cu sprijinul Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, au fost discutate teme de interes pentru Alianța Nord-Atlantică din domeniul științei și tehnologiei, experții prezenți la activitate abordând noi concepte care să conducă la menținerea supremației NATO din punct de vedere tehnologic.

Agenda reuniunii a inclus, de asemenea, vizitarea unor facilități de cercetare din România, printre care și laserul de mare putere de pe platforma de cercetare Măgurele.

La finalul activității, conducerea STO a apreciat modul de organizare al reuniunii și a aprobat inițierea de noi proiecte de colaborare în domeniul științei și tehnologiei.

xxx

Organizația Știință și Tehnologie (STO) este un pilon central al NATO, cei peste cinci mii de oameni de știință, membri ai STO, constituind cel mai mare forum de cercetare științifică în domeniul apărării și securității din lume.

Comunicat 5 din 2019-04-04

Primul eveniment din cadrul campaniei România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice și continuarea campaniei de informare publică #WeAreNATO în România

Primul eveniment public al campaniei #WeAreNATO: România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice a avut loc joi, 4 aprilie, la Centrul de cercetare pentru produse, procese și servicii inovative inteligente – PRECIS, din cadrul Universității Politehnica, București.
Provocarea adresată tinerei generații cu prilejul relansării campaniei #WeAreNATO este participarea în cadrul concursului cu tema „Cea mai bună lucrare cu aplicabilitate militară prezentată într-o sesiune de comunicări științifice a studenților din instituțiile de învățământ superior cu programe de studii tehnice”. Astfel, în prezența secretarului de stat pentru învățământ universitar, prof.univ.dr.ing. Gigel Paraschiv, a rectorului Universității Politehnica, Mihnea Costoiu și a șefului Direcției informare și relații publice, colonel Constantin Spînu, conducerea Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, prin colonelul Tiberiu Tomoiagă, directorul științific al instituției, a adresat invitația studenților din instituțiile de învățământ superior cu programe de studii tehnice din toate universitățile din țară, să se înscrie în competiția celor mai bune lucrări științifice, care își găsesc utilitatea în domeniul militar.
Contextul determinat de sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord e cu atât mai special cu cât evenimentele din cadrul campaniei #WeAreNATO sunt la început și se vor derula pe întreg parcursul anului, angajând în acțiune publicul tânăr cu fel și fel de provocări, așa cum și Paula Avasiloaie, președinta Ligii Studenților Electroniști admitea în intervenția ei:„Studenții sunt inventivi, dinamici, îndrăzneți. Ei construiesc viitorul. Drone, Securitate cibernetică, criptografie, comunicații prin microunde, transporturi, materiale, toate sunt discipline care se leagă de tehnologia militară. Împreună putem construi un viitor mai sigur, un viitor mai bun”.
Pentru studenții interesați să participe la acest concurs, puteți găsi detalii pe adresa https://www.acttm.ro/concursnato15ani/.

* * *
În anul 2019 se împlinesc 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice, prilej cu care Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei Naţionale, organizează o serie de evenimente publice.
De asemenea, campania de informare publică #WeAreNATO continuă și în acest an în România. Campania se organizează în mai multe ţări aliate şi îşi propune să crească încrederea publicului tânăr în capacitatea structurilor Alianţei de a proteja populaţia şi teritoriul aliat şi se concentrează, în special, pe facilitarea accesului tinerilor la informaţii despre NATO prin manifestări dedicate acestora, sprijinite şi de o componentă adaptată mediului virtual.
În țara noastră, campania este organizată de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei Naţionale, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO.

Comunicat 4 din 2019-04-04

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId3f101f5184

În perioada 31 martie – 3 aprilie, s-a desfășurat Sesiunea Comitetului Tehnic Mixt româno-israelian de cooperare în domeniul tehnico-militar, la Tel Aviv, Israel.

Delegaţia Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru armamente, Andrei Ignat, a analizat, împreună cu reprezentanţii Ministerului Apărării din Israel, stadiul derulării activităţilor din „Planul de cooperare tehnico-militară pentru anul 2018”.

De asemenea, cele două delegații au purtat discuții pentru identificarea posibilităților de dezvoltare a cooperării bilaterale și au semnat „Planul de cooperare tehnico-militară pentru anul 2019”.

În acest sens, secretarul de stat pentru armamente a solicitat detalii cu privire la modalităţile de sprijinire a operatorilor economici autohtoni de către SIBAT (Organismul de import-export care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării al Statului Israel şi sprijină cooperarea în domeniul apărării).

Pe parcursul vizitei oficiale, delegația română, a efectuat și vizite de documentare, la companii de profil autohtone, care au relații comerciale cu Ministerului Apărării Naționale.

Comunicat 3 din 2019-03-27

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.JPG

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeIddee00f3c66

Conferința privind Cercetarea și Inovarea în domeniul Capabilităților pentru Apărare
Conferința privind Cercetarea și Inovarea în domeniul Capabilităților pentru Apărare s-a desfășurat marți, 26 martie, la Palatul Parlamentului din București, în marja exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Alături de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și directorul executiv al Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency - EDA), Jorge Domecq, lucrările conferinței au reunit înalți oficiali din cadrul ministerelor apărării din țările UE, instituțiilor europene și centrelor de cercetare în domeniul apărării și industriei de apărare.
Discuțiile au vizat evoluțiile recente la nivelul Fondului European pentru Apărare (FED), dar și oportunitățile și provocările din sfera cercetării și inovării în domeniul capabilităților pentru apărare, evidențiindu-se atât instrumentele noi de prioritizare destinate cercetării, tehnologiei și inovării pentru apărare, cât și armonizarea priorităților de cercetare la nivel național și european.
„Această conferință constituie cadrul profesional adecvat pentru a discuta împreună cu înalții reprezentanți din cadrul ministerelor apărării și centrelor de cercetare din domeniul apărării, despre industria, instituțiile europene, oportunitățile și provocările cercetării și inovării în domeniul apărării. Obiectivul principal al FED este competitivitatea, eficiența și capacitatea de inovare a bazei tehnologice și industriale de apărare (EDTIB), care contribuie la autonomia strategică a Uniunii și la libertatea de acțiune a acesteia, prin sprijinirea acțiunilor de colaborare și a cooperării transfrontaliere între entitățile juridice din întreaga Uniune Europeană.
Acest fapt subliniază că rolul FED este de a sprijini atât cercetarea prin colaborare, cât și dezvoltarea produselor și tehnologiilor din domeniul apărării, punând astfel în practică acțiunile pregătitoare privind cercetarea în domeniul apărării (PADR) și programele-pilot ale Programului european de apărare industrială (EDIDP)”, a spus ministrul Leș în deschiderea evenimentului.
Obiectivele principale ale conferinței au fost de a evalua stadiul cooperării privind cercetarea în domeniul apărării în Europa, de a evidenția rolul EDA ca principal forum pentru cercetare și de a examina posibilitățile de finanțare de care dispune Comisia Europeană pentru promovarea competitivității bazei industriale tehnologice.
Totodată, agenda reuniunii a cuprins discuții referitoare la stabilirea priorităților în domeniul cercetării și luarea deciziei cu privire la abordarea acestora la nivel european. De asemenea, avându-se în vedere noile amenințări, a fost evidențiată importanța cooperării în domeniul apărării, fiind expuse opinii și lecții învățate din proiectele performante colaborative Research and Tehnology (R&T), care au fost implementate sub egida EDA.

Comunicat 2 din 2019-03-14

Joi 14 martie a.c., a avut loc lansarea celei de-a III-a ediții, a concursului de inovare pentru securitatea națională, Patriot Fest, la sala Ion Heliade Rădulescu, a Bibliotecii Academiei Române, din București.
Competiția organizată de către Ministerul Apărării Naționale prin Departamentul pentru armamente, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază are ca obiective strategice: încurajarea proiectelor de inovare privată și academică prin valorificarea rezultatelor în România, creșterea gradului de transfer a inovării din domeniul civil către securitatea națională, încurajarea talentului inovator prin oferirea de oportunități în România și creșterea gradului de adaptare a inovării private și academice la cerințele securității naționale.
Cea de-a III-a ediție a concursului, adresează o provocare inovatorilor români, din țară și din străinătate, pentru a-și prezenta inovațiile sub formă de prototipuri în următoarele 4 domenii: Agilitatea cunoașterii, Optimizarea performanței umane, Siguranța pericolului și Creativitate pentru securitate.
xxx
Este eligibilă pentru participarea la concurs, orice persoană fizică română, indiferent de domiciliu (în țară sau în străinătate), care dorește să prezinte un prototip funcțional. Perioada de depunere a prototipurilor începe la 14 martie și se încheie la data de 20 octombrie 2019. În intervalul 30-31 octombrie 2019, va avea loc demonstrarea funcționalității prototipurilor și evaluarea acestora. Juriul va selecta cele mai atractive propuneri, iar finaliștii vor fi invitați la Gala de Premiere, care va avea loc pe data de 12 noiembrie 2019.
Informații despre concurs și despre condițiile de participare, precum și informații legate de structura concursului, găsiți pe www.patriotfest.ro.

Comunicat 1 din 2019-03-04

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId0bf0f748ac

În perioada 27-28 februarie a.c., o delegație a Departamentului pentru armamente, condusă de secretarul de stat, Andrei Ignat, a efectuat o vizită oficială la Chișinău, în Republica Moldova.

Pe parcursul vizitei de lucru, delegația Departamentului pentru armamente a purtat discuții cu secretarul general de stat, Radu Burduja, activitate în cadrul căreia au fost abordate subiecte referitoare la cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară, cu accent pe reforma sectorială și dezvoltarea capabilităților de apărare ale celor două ministere.

Agenda vizitei de lucru a cuprins și întâlniri ale delegației Departamentului pentru armamente cu șefi de structuri din cadrul Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, prilej cu care s-au identificat principalele direcții de cooperare dintre Armata Națională a Republicii Moldova și Armata României.

Comunicat 21 din 2018-12-06

În perioada 28-30 noiembrie a.c., secretarul de stat pentru armamente, Andrei Ignat a participat la Conferința EDA ”High level European Defence Agency’s Annual Conference”, care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.

Conferința a fost structurată pe două secțiuni: adaptarea Forțelor Armate la tehnologia de mâine, dezbatere care a pus accent pe sistemele fără pilot destinate celor trei categorii de forțe, care sunt din ce în ce mai prezente în domeniul capabilităților militare la nivelul Uniunii Europene. Lucrările celei de-a doua secțiuni au avut ca tematică perspectivele utilizării inteligenței artificiale în domeniul apărării și au detaliat modul în care în care industria europeană și entitățile din domeniul cercetării dezvoltării își adaptează strategiile pentru conectarea la acest domeniu, pe termen mediu și lung, riscuri și oportunități.

Pe parcursul misiunii, secretarul de stat pentru armamente a participat la discuții care au avut ca scop prioritar promovarea proiectelor și domeniilor de interes pentru entitățile de cercetare și cele din industria națională de apărare, în contextul PESCO și EDF, în scopul identificării unor parteneri/entități interesați în dezvoltarea unor acțiuni de cooperare.

În marja reuniunii, secretarul de stat pentru armamente a avut un dialog cu reprezentantul președinției Austriei (PRES AT) responsabil pentru domeniul Fondul European de Apărare (EDF), în perspectiva preluării președinției Uniunii Europene de către România din luna ianuarie 2019.

Comunicat 20 din 2018-11-27

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeIdfaf09e476e

Marți, 27 noiembrie, șeful Direcției Tehnice și Programe de Înzestrare din cadrul Departamentului pentru armamente, colonelul Dumitru Ruicu, a primit la sediul CN Romtehnica S.A., o delegație austriacă condusă de colonelul Johann Trummer, președinte al grupului FoP - EDF pe perioada președinției Austriei (PRES AT) din partea grupului Prietenii președinției (FoP)- Fondul European de Apărare (EDF).
La activitate a participat o delegație de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente, alături de reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Externe şi ai Asociației PATROMIL.
Agenda întâlnirii a cuprins prezentarea de bune practici și lecții învățate de către gestionarii dosarului EDF.
Pe parcursul discuțiilor, colonelul Dumitru Ruicu a subliniat importanța activității de preluare a președinției Consiliului Europei în contextul strategic actual.
De asemenea, colonelul Johann Trummer s-a declarat impresionat de reprezentarea mai multor ministere în cadrul întâlnirii și în calitate de președinte al grupului FoP - EDF pe perioada PRES AT, a evidențiat faptul „că asumarea președinției Consiliului Europei, pe lângă apariția unui complex de oportunități pentru România, presupune depășirea unui șir de provocări care nu se poate realiza decât printr-o cooperare impecabilă la nivel interministerial. Dat fiind nivelul strategic specific dosarului EDF, precum și implicațiile pe termen mediu și lung privind investițiile în sistemul comun de apărare european, este foarte importantă abordarea duală a problematicii: perspectivă politică și perspectivă tehnică”.

Comunicat 19 din 2018-11-21

În perioada 11-13 noiembrie a.c., secretarul de stat pentru armamente, Andrei Ignat, a participat la Conferința NATO Industry Forum (NIF), care s-a desfășurat la Berlin, Germania, după care, în perioada 14-16 noiembrie, a fost prezent la Conferința plenară de toamnă a Directorilor Naționali pentru Armamente (CNAD) care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.

Pe parcursul desfășurării NATO Industry Forum, secretarul de stat pentru armamente a participat la dezbaterile pe linia apărării, din perspectiva industriei de apărare națională, și a purtat discuții cu omologii din statele membre ale NATO pe tema dezvoltării cooperării industriale. De asemenea, s-au purtat discuții pe tema eforturilor depuse de NATO de cooperare cu industria de apărare pentru dezvoltarea contribuțiilor industriale în sprijinul interoperabilității în cadrul Alianței.

În cea de-a doua parte a misiunii, secretarul de stat pentru armamente a participat la lucrările Conferinței plenare de toamnă a Directorilor Naționali pentru Armamente, care a reunit directorii din statele membre ale Alianței și din țările partenere. Lucrările conferinței s-au concentrat pe dezvoltarea capabilităților cheie pentru a răspunde la amenințările de securitate ale secolului XXI.

Printre subiectele dezbătute cu prioritate s-au aflat analizarea stadiului activității principalelor grupuri de armamente din compunerea CNAD, a inițiativelor comune și a proiectelor de cooperare multinaţională Smart Defence. De asemenea, s-a mai discutat despre procesul de analiză al dezvoltării proiectelor flagship (majore) ale Alianţei: Alliance Ground Surveillance- Supravegherea Terestră a Alianţei), Joint Intelligence Surveillance and Reconnaissance- Capabilitatea Întrunită de Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere, Ballistic Missile Defence-Apărare Aeriană Balistică şi arhitectura AFSC (Alliance Future Surveillance Capability- Capabilitatea Viitoare de Supraveghere a Alianţei.

Secretarul de stat a a participat la consultări cu Ambasadorul României la NATO și şeful Secţiunii de apărare din cadrul Delegaţiei Permanente a României la NATO privind recentele evoluţii ale problematicii agendei CNAD.

Pagina 1 din 38

Evenimente

 • CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOŢIEI ACADEMIEI TEHNICE MILITARE „FERDINAND I” - „NICOLAE BĂLCESCU 200”-
  Vineri, 26 iulie 2019, s-a desfășurat ceremonia mi...
 • 70 DE ANI DE EXCELENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL POLITEHNIC MILITAR
  Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a sărbător...
 • Ceremonie la M.Ap.N. cu prilejul împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice
  Sediul Ministerului Apărării Naționale a fost desc...
Go to top