Departamentul pentru Armamente Centenarul Primului Război Mondial

Comunicate


Comunicat 1 din 2020-01-08

Semnarea primului contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea platformelor de transport pe roți

Primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea a 2902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, a fost semnat marți, 31 decembrie 2019, de locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia.

Contractul subsecvent nr. 1, în valoare de 1.015.676.538,05 lei, fără TVA, se va derula pe o durată de 4 ani și prevede achiziția unui număr de 942 platforme, furnizorul având obligația ca produsele livrate în baza contractului subsecvent să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România, în conformitate cu Planul de realizare a capabilităților privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor și asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a acestora.

Totodată, valoarea obligației de compensare asumată de furnizor (offset) este de cel puțin 80% din valoarea, fără T.V.A., a contractului. Capabilitățile privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor se vor realiza în baza acordului de compensare, ce se va încheia de către IVECO Defence Vehicle SPA Italia cu OCATS (Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială) în baza OuG nr. 189/2002.

Comunicat 9 din 2019-11-19

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId75117b12b4

Gala PatriotFest, ediția 2019

Gala celei de-a treia ediții a concursului de inovare pentru securitate națională, PatriotFest, s-a desfășurat marți, 19 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Național, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul ceremoniei au fost premiate cele mai bune proiecte ale ediției 2019, premiul PatriotFest fiind acordat echipei formate din Rebeca Tudor, Cristian Kusko, Mihai Kusko și Avram Andrei pentru „masca de fază spirală pentru comunicații optice și cuantice” (înregistrarea de informații securizate într-un anumit tip de transmisie a luminii).

Celelalte premii ale categoriilor de concurs - Agilitatea cunoașterii, Optimizarea performanței umane, Siguranța pericolului și Creativitate pentru securitate - au fost acordate unor echipe care au dezvoltat prototipuri funcționale în domenii diverse, precum ascunderea textului în imagine sau în sunet, soluții de securizare a documentelor clasificate sau a imaginilor împotriva falsificărilor, transcrierea materialelor audio în limba română, prognoze de înaltă acuratețe cu privire la consumul de energie sau dezvoltarea unor soluții pentru contaminările biologice.

Două premii din categoria „Tânăra Speranță” au fost înmânate echipelor care au intrat în concurs cu utilizarea analizei fractale în modelarea avansată a sistemelor teritoriale și cu un algoritm pentru dezvoltarea de produse mecatronice.

Gala PatriotFest este organizată de New Strategy Center în parteneriat cu reprezentanții instituțiilor din Sistemul national de aparare, ordine publică si siguranță națională.

La eveniment au luat parte și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, precum și reprezentanți din partea Ministerului Educației, ai mediului academic și cercetători științifici militari și civili, precum și comunitatea formată în jurul concursului național de inovare PatriotFest.

***

Concursul național de inovare în domeniul securității și apărării PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor.

De-a lungul celor trei ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor, precum agilitatea cunoașterii, optimizarea performanței umane, siguranța pericolului și creativitate pentru securitate.

Comunicat 8 din 2019-10-17

Vineri, 18 octombrie, a.c., începând cu ora 0930, la sediul Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale din Constanța se va desfășura simpozionul științific aniversar cu tema “Performanță, rigurozitate și competență în cercetarea științifică”.

Evenimentul organizat de specialiștii Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale va cuprinde prezentarea unor lucrări științifice, informări și schimburi de idei între reprezentanții structurilor colaboratoare din mediul universitar și de cercetare-dezvoltare inovare și partenerii din industria de apărare, precum și o expoziție cu realizările cercetătorilor din instituție.

Temele ce vor fi susținute în cadrul activității aparțin colectivelor de cercetare din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale, structurilor colaboratoare din mediul universitar și de cercetare-dezvoltare-inovare, partenerilor din industria de apărare și a celor din cadrul proiectelor desfășurate sub egida PNIII-P2.

Jurnaliştii care doresc să participe la activitate vor fi așteptați începând cu ora 0900 la sediul Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale situat în strada Ștefăniță Vodă nr. 4 din Constanța .
Persoană de contact: cdor. ing. Valerică ROŞCA, telefon: 0726 172 124.

SCURT ISTORIC

 La data de 18 octombrie 1966, prin Ordinul Ministrului Forţelor Armate nr. CL 00/1080, a luat ființă Centrul de Cercetări Ştiinţifice al Marinei Militare, în subordinea Comandamentului Marinei Militare.
S-a stabilit ca Centrul de Cercetări să funcţioneze într-unul din pavilioanele cazărmii Direcţiei Hidrografice Maritime din Constanţa, strada Ştefăniţă Vodă, nr.4.
Prin Ordinul comandantului Marinei Militare nr. P.A. 001392 din 5 noiembrie 1966, căpitanul de rangul I ing. Ion MIULESCU a fost numit şef al centrului şi a fost însărcinat cu operaţiunile de înfiinţare ale acestei instituţii.
 Prin Ordinul ministrului Apărării Naţionale nr. M1 din 7 ianuarie 1998, centrul a fost integrat în structura Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, subordonată Departamentului pentru armamente, sub denumirea de Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Tehnică de Marină.

 În data de 20 noiembrie 2001, prin Comunicarea Statului Major General nr. G3/4067 din 1 noiembrie 2001, instituţia primeşte denumirea actuală: Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale .

Comunicat 7 din 2019-10-17

Reuniunea Plenară a Conferinței Directorilor Naționali pentru Armamente

În perioada 09-11 octombrie a.c., secretarul de stat pentru armamente, Nicolae Nasta a participat la Conferința plenară a Directorilor Naționali pentru Armamente (CNAD) care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.
Directorul Național pentru Armamente român, Nicolae Nasta a reafirmat în cadrul Conferinței plenare a Directorilor Naționali pentru Armamente, angajamentul României de a adera la inițiativa de cooperare multinațională privind Sisteme maritime fără pilot.
Reuniunea plenară de toamnă a CNAD a evidențiat tematica Accelerarea procesului de livrare al capabilităților, subiect abordat atât de grupurile principale pentru armamente în cadrul reuniunii cât și detaliat în cadrul agendei întâlnirii.
Președinții grupurilor principale pentru armamente în domeniul forțele terestre, aeriene și navale au prezentat evoluția tematicilor: arme cu energie direcționată și neletale, război electronic, capabilități maritime și lupta anti-submarin.
Agenda conferinței a inclus și revizuirea programelor principale aflate în derulare în domeniul armamentelor, pentru livrarea capabilităților necesare Alianței.
În cadrul reuniunii a avut loc și prezentarea de către EDA a evoluțiilor recente privind dezvoltarea capabilităților la nivelul UE, precum și rolul EDA în cadrul intereselor UE în domeniul securității și apărării.

Comunicat 6 din 2019-09-20

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId5104216f27

Reuniunea bianuală a Comitetului Director al Organizației pentru Știință și Tehnologie din NATO, la București

Reprezentanți din 35 de state membre și partenere NATO au participat, în perioada 17-20 septembrie, la Reuniunea bianuală a Comitetului Director al Organizației pentru Știință și Tehnologie (STO) din NATO, ce a avut loc la Palatul Parlamentului și Cercul Militar Național din București.

„Forța alianței noastre se bazează pe libertatea oamenilor și pe fundamente democratice puternice, atribute ce se impun a fi păstrate și consolidate. Pentru a face față cu succes amenințărilor hibride și neconvenționale, avem mare nevoie de progrese tehnologice semnificative”, a declarat secretarul de stat pentru armamente, Nicolae Nasta, în deschiderea reuniunii.

Pe parcursul reuniunii, organizată cu sprijinul Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, au fost discutate teme de interes pentru Alianța Nord-Atlantică din domeniul științei și tehnologiei, experții prezenți la activitate abordând noi concepte care să conducă la menținerea supremației NATO din punct de vedere tehnologic.

Agenda reuniunii a inclus, de asemenea, vizitarea unor facilități de cercetare din România, printre care și laserul de mare putere de pe platforma de cercetare Măgurele.

La finalul activității, conducerea STO a apreciat modul de organizare al reuniunii și a aprobat inițierea de noi proiecte de colaborare în domeniul științei și tehnologiei.

xxx

Organizația Știință și Tehnologie (STO) este un pilon central al NATO, cei peste cinci mii de oameni de știință, membri ai STO, constituind cel mai mare forum de cercetare științifică în domeniul apărării și securității din lume.

Comunicat 5 din 2019-04-04

Primul eveniment din cadrul campaniei România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice și continuarea campaniei de informare publică #WeAreNATO în România

Primul eveniment public al campaniei #WeAreNATO: România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice a avut loc joi, 4 aprilie, la Centrul de cercetare pentru produse, procese și servicii inovative inteligente – PRECIS, din cadrul Universității Politehnica, București.
Provocarea adresată tinerei generații cu prilejul relansării campaniei #WeAreNATO este participarea în cadrul concursului cu tema „Cea mai bună lucrare cu aplicabilitate militară prezentată într-o sesiune de comunicări științifice a studenților din instituțiile de învățământ superior cu programe de studii tehnice”. Astfel, în prezența secretarului de stat pentru învățământ universitar, prof.univ.dr.ing. Gigel Paraschiv, a rectorului Universității Politehnica, Mihnea Costoiu și a șefului Direcției informare și relații publice, colonel Constantin Spînu, conducerea Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, prin colonelul Tiberiu Tomoiagă, directorul științific al instituției, a adresat invitația studenților din instituțiile de învățământ superior cu programe de studii tehnice din toate universitățile din țară, să se înscrie în competiția celor mai bune lucrări științifice, care își găsesc utilitatea în domeniul militar.
Contextul determinat de sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord e cu atât mai special cu cât evenimentele din cadrul campaniei #WeAreNATO sunt la început și se vor derula pe întreg parcursul anului, angajând în acțiune publicul tânăr cu fel și fel de provocări, așa cum și Paula Avasiloaie, președinta Ligii Studenților Electroniști admitea în intervenția ei:„Studenții sunt inventivi, dinamici, îndrăzneți. Ei construiesc viitorul. Drone, Securitate cibernetică, criptografie, comunicații prin microunde, transporturi, materiale, toate sunt discipline care se leagă de tehnologia militară. Împreună putem construi un viitor mai sigur, un viitor mai bun”.
Pentru studenții interesați să participe la acest concurs, puteți găsi detalii pe adresa https://www.acttm.ro/concursnato15ani/.

* * *
În anul 2019 se împlinesc 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice, prilej cu care Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei Naţionale, organizează o serie de evenimente publice.
De asemenea, campania de informare publică #WeAreNATO continuă și în acest an în România. Campania se organizează în mai multe ţări aliate şi îşi propune să crească încrederea publicului tânăr în capacitatea structurilor Alianţei de a proteja populaţia şi teritoriul aliat şi se concentrează, în special, pe facilitarea accesului tinerilor la informaţii despre NATO prin manifestări dedicate acestora, sprijinite şi de o componentă adaptată mediului virtual.
În țara noastră, campania este organizată de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei Naţionale, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO.

Comunicat 4 din 2019-04-04

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.jpg

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeId3f101f5184

În perioada 31 martie – 3 aprilie, s-a desfășurat Sesiunea Comitetului Tehnic Mixt româno-israelian de cooperare în domeniul tehnico-militar, la Tel Aviv, Israel.

Delegaţia Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru armamente, Andrei Ignat, a analizat, împreună cu reprezentanţii Ministerului Apărării din Israel, stadiul derulării activităţilor din „Planul de cooperare tehnico-militară pentru anul 2018”.

De asemenea, cele două delegații au purtat discuții pentru identificarea posibilităților de dezvoltare a cooperării bilaterale și au semnat „Planul de cooperare tehnico-militară pentru anul 2019”.

În acest sens, secretarul de stat pentru armamente a solicitat detalii cu privire la modalităţile de sprijinire a operatorilor economici autohtoni de către SIBAT (Organismul de import-export care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării al Statului Israel şi sprijină cooperarea în domeniul apărării).

Pe parcursul vizitei oficiale, delegația română, a efectuat și vizite de documentare, la companii de profil autohtone, care au relații comerciale cu Ministerului Apărării Naționale.

Comunicat 3 din 2019-03-27

 • JW_PLG_SIG_CLICK_TO_ENLARGE 1.JPG

  Aspect de la eveniment

Vizualizaţi galeria online integrată la adresa :
http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate#sigFreeIddee00f3c66

Conferința privind Cercetarea și Inovarea în domeniul Capabilităților pentru Apărare
Conferința privind Cercetarea și Inovarea în domeniul Capabilităților pentru Apărare s-a desfășurat marți, 26 martie, la Palatul Parlamentului din București, în marja exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Alături de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și directorul executiv al Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency - EDA), Jorge Domecq, lucrările conferinței au reunit înalți oficiali din cadrul ministerelor apărării din țările UE, instituțiilor europene și centrelor de cercetare în domeniul apărării și industriei de apărare.
Discuțiile au vizat evoluțiile recente la nivelul Fondului European pentru Apărare (FED), dar și oportunitățile și provocările din sfera cercetării și inovării în domeniul capabilităților pentru apărare, evidențiindu-se atât instrumentele noi de prioritizare destinate cercetării, tehnologiei și inovării pentru apărare, cât și armonizarea priorităților de cercetare la nivel național și european.
„Această conferință constituie cadrul profesional adecvat pentru a discuta împreună cu înalții reprezentanți din cadrul ministerelor apărării și centrelor de cercetare din domeniul apărării, despre industria, instituțiile europene, oportunitățile și provocările cercetării și inovării în domeniul apărării. Obiectivul principal al FED este competitivitatea, eficiența și capacitatea de inovare a bazei tehnologice și industriale de apărare (EDTIB), care contribuie la autonomia strategică a Uniunii și la libertatea de acțiune a acesteia, prin sprijinirea acțiunilor de colaborare și a cooperării transfrontaliere între entitățile juridice din întreaga Uniune Europeană.
Acest fapt subliniază că rolul FED este de a sprijini atât cercetarea prin colaborare, cât și dezvoltarea produselor și tehnologiilor din domeniul apărării, punând astfel în practică acțiunile pregătitoare privind cercetarea în domeniul apărării (PADR) și programele-pilot ale Programului european de apărare industrială (EDIDP)”, a spus ministrul Leș în deschiderea evenimentului.
Obiectivele principale ale conferinței au fost de a evalua stadiul cooperării privind cercetarea în domeniul apărării în Europa, de a evidenția rolul EDA ca principal forum pentru cercetare și de a examina posibilitățile de finanțare de care dispune Comisia Europeană pentru promovarea competitivității bazei industriale tehnologice.
Totodată, agenda reuniunii a cuprins discuții referitoare la stabilirea priorităților în domeniul cercetării și luarea deciziei cu privire la abordarea acestora la nivel european. De asemenea, avându-se în vedere noile amenințări, a fost evidențiată importanța cooperării în domeniul apărării, fiind expuse opinii și lecții învățate din proiectele performante colaborative Research and Tehnology (R&T), care au fost implementate sub egida EDA.

Comunicat 2 din 2019-03-14

Joi 14 martie a.c., a avut loc lansarea celei de-a III-a ediții, a concursului de inovare pentru securitatea națională, Patriot Fest, la sala Ion Heliade Rădulescu, a Bibliotecii Academiei Române, din București.
Competiția organizată de către Ministerul Apărării Naționale prin Departamentul pentru armamente, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază are ca obiective strategice: încurajarea proiectelor de inovare privată și academică prin valorificarea rezultatelor în România, creșterea gradului de transfer a inovării din domeniul civil către securitatea națională, încurajarea talentului inovator prin oferirea de oportunități în România și creșterea gradului de adaptare a inovării private și academice la cerințele securității naționale.
Cea de-a III-a ediție a concursului, adresează o provocare inovatorilor români, din țară și din străinătate, pentru a-și prezenta inovațiile sub formă de prototipuri în următoarele 4 domenii: Agilitatea cunoașterii, Optimizarea performanței umane, Siguranța pericolului și Creativitate pentru securitate.
xxx
Este eligibilă pentru participarea la concurs, orice persoană fizică română, indiferent de domiciliu (în țară sau în străinătate), care dorește să prezinte un prototip funcțional. Perioada de depunere a prototipurilor începe la 14 martie și se încheie la data de 20 octombrie 2019. În intervalul 30-31 octombrie 2019, va avea loc demonstrarea funcționalității prototipurilor și evaluarea acestora. Juriul va selecta cele mai atractive propuneri, iar finaliștii vor fi invitați la Gala de Premiere, care va avea loc pe data de 12 noiembrie 2019.
Informații despre concurs și despre condițiile de participare, precum și informații legate de structura concursului, găsiți pe www.patriotfest.ro.

Pagina 1 din 38

Evenimente

 • Ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020 la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”
  Marți, 1 octombrie, secretarul de stat pentru arma...
 • CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOŢIEI ACADEMIEI TEHNICE MILITARE „FERDINAND I” - „NICOLAE BĂLCESCU 200”-
  Vineri, 26 iulie 2019, s-a desfășurat ceremonia mi...
 • 70 DE ANI DE EXCELENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL POLITEHNIC MILITAR
  Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a sărbător...
Go to top